13 januari 2008

LIVE Ajax - AZ

Ajax - AZ 6 - 1

Ajax heeft de eerste zege van 2008 binnen. De Amsterdammers wonnen in de eigen Amsterdam Arena met 6-1 van AZ, dat na de rode kaart van Demy de Zeeuw na 40 minuten voetballen eigenlijk al een verloren partij speelde. Edgar Davids en Leonardo maakten na een langdurige afwezigheid hun rentree.

AZ begon het duel voortvarend. Ari da Silva kon profiteren van matig verdedigen achterin bij Ajax, en zette al na vier minuten spelen de 0-1 op het scorebord. Ook in de daaropvolgende twintig minuten had het team van Louis van Gaal het beste van het spel, en de Amsterdammers mochten dan ook niet klagen dat de score beperkt bleeft tot één.

Breekpunt bleek de goal van Jan Vertonghen. De jonge Belg kreeg een afgeslagen bal voor zijn voeten, en vanaf een meter of elf haalde de gelegenheidsback verwoestend hard over de grond uit, waarmee hij de score weer in evenwicht bracht en Ajax de nodige boost gaf om door te jagen op meer.

En dat kwam er. Enkele minuten voor rust leek Klaas Jan Huntelaar de 2-1 binnen te koppen, maar omdat Demy de Zeeuw met zijn hand de bal van de lijn sloeg, ging het feestje niet door. Scheidsrechter Roelof Luinge legde de bal echter wel op de stip, en besloot tot overmaat van ramp voor de Alkmaarders dat De Zeeuw met een directe rode kaart het strijdtoneel moest verlaten. Oud-AZ’er Kenneth Perez rondde vanaf elf meter beheerst af.

In het tweede bedrijf zat er dan ook niet veel meer in dan tegenhouden voor AZ. Dat ging een kwartier goed, maar nadat Huntelaar voor de 3-1 had gezorgd bleek het hek van de dam. Kennedy kon profiteren van een bal die terugsprong van de lat, en vergrootte zo de marge naar drie treffers.

Drie minuten voor het eindsignaal bekroonde invaller Leonardo zijn terugkeer met een rake kopbal, en terwijl AZ de strijd al lang en breed op had gegeven werkte Huntelaar aan zijn seizoenstotaal. Nonchalant uitverdedigen van AZ-doelman Boy Waterman deed de bal in de voeten van Leonardo belanden, die de Achterhoeker een niet te missen kans bood: 6-1.

Door de overwinning gaat Ajax weer over Feyenoord en Groningen heen in de rangschikking, en staat de ploeg nu tweede achter PSV. AZ blijft elfde, maar ziet het gat met de Eindhovense koploper wel groeien tot veertien punten.


Beelden doelpunten en andere opmerkelijke momenten (klik op de beelden of link voor de grotere versie):

4e minuut: eerste schot Kennedy (Ajax)

5e minuut: 0-1 Ari (AZ)


16e minuut: schotje de Zeeuw (AZ)
20e minuut: Vormer (AZ) schiet Gabri (Ajax) omver

23e minuut: 1-1 Vertonghen


27e minuut: enorme kans Ajax via Huntelaar
30e minuut: vrije trap Huntelaar (Ajax) recht op keeper Waterman (AZ)
33e minuut: geel Heitinga (Ajax)
39e minuut: Dembele (AZ) schiet niet ver naast
42e minuut: ROOD de Zeeuw (AZ)
44e minuut: 2-1 penalty Perez (Ajax)

Rust


52e minuut: AZ penalty onthouden?
52e minuut: en dan ontstaat er een optootje...
56e minuut: Suarez (Ajax) stelt zich weer eens aan
61e minuut: 3-1 Huntelaar (Ajax)
63e minuut: dom geel voor Colin (miskoop Ajax)

66e minuut: 4-1 Bakircioglu (Ajax)


72e minuut: kans Leonardo (Ajax)
80e minuut: schot Vormer (AZ)
83e minuut: kopbal Suarez (Ajax)
84e minuut: Huntelaar (Ajax) schampt bal met hoofd maar bal gaat voorlangs
87e minuut: Leonardo (Ajax) kopt de 5-1 binnen
89e minuut: en Huntelaar (Ajax) maakt ook nog 6-1

Afgelopen

Geen opmerkingen:

Je mailadres: